Zo komt het nieuws vanzelf in je tijdlijn.
Volg Pollennieuws op Twitter >>

De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
De Pollennieuws app is beschikbaar in de Android Playstore en in de iOS App Store . De app bestaat uit het Pollennieuwskaartje, een klachtenmeldingsmodule, het pollenjournaal, de bloeitrend voor bomen, grassen en kruiden, de meerdaagse hooikoortsverwachting, de bloeikalender, een overzicht van de pollentellingen en de twitter-feed van Pollennieuws.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Met zijn tot laag bij de grond reikende en brede kroon is een in het landschap alleenstaande Zomereik, Quercus robur, gemakkelijk te herkennen. In onze loofbossen speelt de zomereik ook een belangrijke rol naast de Wintereik en zijn familiegenoot de Beuk. Zomereik is goed te herkennen aan de twee lobben onderaan de bladschijf waar die aan de bladsteel aansluit.
Op twee plaatsen in Nederland wordt met behulp van de internationaal gestandaardiseerde Burkard tellers het pollen in de lucht op naam gebracht en geteld. Dit gebeurt door gespecialiseerde analyse teams in Helmond en Leiden. Hoe gaat dat tellen in zijn werk?
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Voor de meeste hooikoortspatiënten is het hooikoortsseizoen tot nu toe met relatief weinig klachten verlopen. De berken bloeiden dit jaar best wel uitbundig, maar de weersomstandigheden waren van dien aard dat het aantal pollen dat in de lucht kwam minder was dan voorgaande jaren. Ook de concentratie graspollen bleef tot en met de eerste helft van mei dankzij de lagere temperaturen en het wisselvallige weer lager dan normaal.
Het is inmiddels bijna net zo voorspelbaar als sinterklaas en kerst. Elk jaar bij het eerste pollen verschijnen ook allerlei nieuwsberichten dat nu eindelijk hét wondermiddel tegen hooikoorts is ontdekt. Gin tonic, zoenen en uiteraard de meest spectaculaire en hardnekkige tip, die van het eten van pissebedden tegen hooikoortsklachten. Enige nuancering lijkt, zoals zo vaak, op zijn plaats.
Maar waarom eigenlijk? Het is een vrij algemeen bekend verschijnsel dat klachten als gevolg van pollenallergie met de loop der jaren minder kunnen worden. Gelukkig, want hooikoorts gaat je al snel de keel uit hangen. Is er vanuit “de biologie” een verklaring voor deze afname? Is je immuunsysteem er na 50 jaar eindelijk achter dat pollen geen kwaad kunnen? Of is er een andere verklaring voor?
Het kunnen bijhouden van aantekeningen in een logboek is een prettig hulpmiddel voor hooikoortspatiënten om meer inzicht te krijgen in het verloop van de klachten.
Op de redactie van Pollennieuws komen regelmatig vragen binnen op het gebied van pollen en pollenplanten. Bioloog Maurice Martens gaat er dan eens goed voor zitten om de vraag te beantwoorden. Het antwoord kan kort zijn, maar is afhankelijk van de vraag soms ook zeer uitgebreid. Een interessante vraag zoals "wat is de reikweidte van pollen" in het kader van hooikoortsvriendelijk bermbeheer door een gemeente is nu eenmaal niet in één zin te beantwoorden.
In mei 2018 is de nieuwe NHG-standaard voor Allergische Rhinitis gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan een aantal vragen aan de heer Martijn Sijbom, werkzaam bij het Nederlands Huisartsen Genootschap.
© Webdesign 2007-2022 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail