Zo komt het nieuws vanzelf in je tijdlijn.
Volg Pollennieuws op Twitter >>

De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Op twee plaatsen in Nederland wordt met behulp van de internationaal gestandaardiseerde Burkard tellers het pollen in de lucht op naam gebracht en geteld. Dit gebeurt door gespecialiseerde analyse teams in Helmond en Leiden. Hoe gaat dat tellen in zijn werk?
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
Als hooikoortspatiënt heb je vast al eens het woord ‘histamine’ voorbij horen komen. Het is een grote boosdoener die onder andere jeukende ogen en niesbuien veroorzaakt. Waarom zou je lichaam dit aanmaken, als je er toch alleen maar ziek van wordt? En hoe gebeurt dat dan, voor zo’n ongevaarlijk iets als gras- of bomenpollen?
De ontwikkelingen op het gebied van het automatisch scannen en analyseren van pollen gaan snel. Bij het ZAUM-instituut in het Duitse München loopt onder leiding van (de Nederlandse) onderzoeker Jeroen Buters (zie interview 2019), momenteel een groot onderzoek naar deze systemen. De verschillende apparaten zijn inmiddels aan hun tweede of derde generatie toe en worden steeds slimmer en beter.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Als het over allergie en huisdieren gaat, dan wordt er meestal allergisch vóór huisdieren bedoeld. Maar kunnen huisdieren zelf ook last van allergische reacties zoals hooikoorts hebben? Om hier wat meer van te weten te komen, hieronder enkele vragen aan Jacqueline Sinke, dermatoloog bij het Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. Elke gewas heeft zo zijn eigen bloeiperiode. Dat is mooi te zien aan het onderstaande pollen-grafiekje van een aantal kruiden....
Sommige pollen zijn voorzien van zogenaamde luchtzakken, hiermee kunnen ze net als een luchtballon, grote afstanden afleggen.
Zo'n 100 jaar geleden werd er door onderzoeker Storm van Leeuwen onderzoek gedaan naar de invloed van een allergeenvrije kamer op allergische reacties en astma.
In de zomermaanden is het vooral een aantal specifieke kruiden dat bijdraagt aan de pollendruk en klachten kan veroorzaken. De Bijvoet is er daar een van, en daar is genoeg over te vertellen. Een aantal vragen aan bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland.
Zelf hooikoorts hebben is uiteraard vervelend. Maar als je zoon of dochter met rode ogen en een rothumeur loopt te snotteren, komt daar mogelijk nog een soort gevoel van schuldgevoel en machteloosheid bij. In hoeverre is hooikoorts eigenlijk erfelijk? Wat is de genetische achtergrond?
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail