Er zitten weer katjes aan de Berk in mijn tuin, kunnen Berken twee keer bloeien? 

Berken bloeien maar één keer in het jaar en die bloei hebben we achter de rug (juni  2021). Wat je nu ziet zijn de vrouwelijke katjes die in april/mei bevrucht zijn door het in de lucht gebrachte stuifmeel of pollen van de Berk. De eicellen en de weefsels direct eromheen groeien nu uit tot een gevleugeld zaad. Tijdens deze ontwikkeling gaan de vrouwelijke katjes die tijdens de bloei rechtop staan (zie foto 9/12 van de Ruwe berk op Flora van Nederland: https://www.floravannederland.nl/planten/ruwe_berk) weer naar beneden hangen (de worstjes op foto 12/12 in de fotocarrousel) en daarmee lijken ze wel een beetje op de mannelijke katjes die je in april aan de Berken ziet. Hou het een beetje in de gaten en dan zul je zien dat ze over enige weken de gevleugelde zaden vrijlaten (foto 11/12) uit de fotocarrousel van de Ruwe berk. De fotocarrousel kun je bedienen door op een foto te klikken en dan op het > teken naar de volgende foto


Er drijven pluizen in de vijver. Zijn dit mogelijk pollen van bijvoorbeeld de populier? (juni 2021)

Wilgen en Populieren zijn aan zaadvorming toe. Aan de vrouwelijke bomen en struiken ontstaat dan het zaadpluis, dat er als sneeuwvlokken uitziet. Je ziet dit bij droog weer in de lucht dwarrelen en op de grond hopen zich dan van die zaadpluizen op. Dit verschijnsel wordt wel ‘zomersneeuw’ genoemd. Het heeft niets met pollen of stuifmeel te maken en is, net als de parachuutjes met daaraan een zaad afkomstig van uitgebloeide Paardenbloemen niet allergeen." Zie artikel


Zijn andere planten uit de familie van de Bijvoet allergeen? Zoals de meer gecultiveerde soorten die bijvoorbeeld in de tuin staan? (augustus 2020).

Planten die pollen in de lucht brengen, windbestuivers, moet je rekenen tot de in meer of mindere mate pollenallergie- of hooikoortsverwekkende planten. Uit de familie van de Composieten horen daar de soorten bij die tot het geslacht Artemisia en Ambrosia behoren. Dus ook de andere Artemisiasoorten en niet alleen Bijvoet, Artemisia vulgaris, hoort ertoe. Echter alleen de Bijvoet wordt als hooikoortsplant gezien om reden dat deze heel veel voorkomt (bekijk het verspreidingskaartje van Bijvoet op Flora van Nederland en vergelijk dit met die van de Wilde Averuit, een andere Artemisiasoort, die zeer zeldzaam is). Het is derhalve beter om geen soorten uit het geslacht Artemisia in tuinen te planten als je last hebt van pollenallergie veroorzaakt door Bijvoet.


Als door de weersveranderingen bomen eerder tot bloei komen, zijn ze dan ook eerder uitgebloeid en verdwijnen de pollen dan ook weer eerder? 

Hoeveel invloed klimaatverandering heeft op de dagelijkse pollenconcentraties in Nederland is van zeer veel factoren afhankelijk. Het is lastig te onderzoeken en dat wordt ook relatief weinig gedaan. Het zijn in feite meerdere lagen die over elkaar heen liggen. De bloeiperiode van de boom, met daaroverheen het lokale weer, dat van grote invloed is op de concentratie, de verspreiding en bij regen het uitwassen van het pollen. Maurice heeft hier in 2018 een uitgebreid artikel over geschreven.


Kan het zijn dat mijn hond last van hooikoorts heeft?

Dat is zeker mogelijk, hoewel de symptomen bij honden toch wel anders zijn dan bij mensen. In dit interview met  een dierenarts is er meer over te vinden.


Ik zie veel Paardenbloempluizen in de lucht en heb enorm last van hooikoorts. Komt dat van die pluizen?

Nee, die kans is zeer klein. Deze pluizen zijn zaden en is géén pollen, ze zijn ook niet allergeen, komen niet in je neus of op je oogleden terecht en veroorzaken dan ook geen klachten. Waarschijnlijk graspollen. In het artikel "Goed nieuws voor 34% van de hooikoortspatiënten"is er meer over te vinden.


Kan ik pollen of stuifmeel zien? of fotograferen in de lucht?

Dat is lastig, pollen is namelijk zeer zeer klein. Maar soms als er heel veel pollen tegelijkertijd uit een boom vrijkomt zijn ze als wolk wel zichtbaar. Zeker als de boom flink door elkaar geschud wordt is dat een spectaculair beeld, zie filmpje . Op tuinmeubels en auto's is soms ook een laagje neergedwarreld pollen te zien. Daarnaast kun je met een microscoop foto's maken als je het pollen eerst op een glasplaatje gefixeerd is. Hoe dat werkt is in het filmpje op deze pagina te zien. Er zijn ook mooie tekeningen gemaakt van pollen.


Kan ik wat doen om mijn tuin hooikoortsvriendelijker te maken?

Zeker. Een handige algemene vuistregel is dat bomen en struiken waarvan de bloeiwijzen bestoven worden door bijen, hommels en vlinders, dat zijn dus de bomen en struiken met gekleurde en geurende bloemen, hun stuifmeel of pollen in het algemeen niet afgeven aan de lucht. Alleen wanneer er te weinig bestuivers zijn, willen ook deze bomen en struiken hun pollen wel afgeven aan de lucht. Een kanttekening is wel dat pollen zich niets van schuttingen aantrekken en zich over grote afstanden kunnen verspreiden. Dus de totale pollendruk is een optelsom van de situatie in een veel groter gebied dan uw tuin.  In dit artikel over de hooikoortsvriendelijke tuin is meer informatie te vinden.


Is hooikoorts erfelijk?

Dat is een redelijk complex verhaal en niet makkelijk te beantwoorden, er spelen meerdere factoren een rol. Gelukkig is daar in Australië onderzoek naar gedaan, een korte samenvatting is in dit artikel te vinden.


Een vraag die er niet bijstaat? stel hem via info@pollennieuws.nl.