Zacht weer bevordert pollenafgifte

Het aanhoudend zachte weer, dat in niets op winter lijkt maar eerder op een regenachtige herfst, bevordert de ontwikkeling van planten als Hazelaars en Elzen, bomen en struiken uit de Berkenfamilie. Aan steeds meer Hazelaars zie je de uitgroeiende katjes die dan geel-groen kleuren van het pollen of stuifmeel dat zich daarin ontwikkelt. Aan Elzen en dan vooral aan niet-inheemse Elzen, die vaak zijn aangeplant in de stedelijke omgeving, zie je eveneens de katjes langer worden en verkleuren naar geel-bruin.

Pollen van Hazelaars en Elzen is matig allergeen, hetgeen bij mensen die gevoelig zijn voor dit pollen hooikoortsachtige klachten veroorzaakt tijdens droge en winderige periodes, als het pollen juist in de lucht komt.

Tijdens het openbreken van de katjes komt eveneens allergeen plantenweefsel in de lucht. Ook daar kunnen mensen, die gevoelig zijn voor pollen, met hooikoortsachtige klachten op reageren. Regen wast de lucht schoon en mist beperkt pollenafgifte.

Hoge luchtvochtigheid bevordert wel groei van schimmels en daarmee de afgifte van schimmelsporen aan de lucht. Ook binnenshuis kan de luchtvochtigheid in het najaar nogal hoog worden wat ook in huis ervoor zorgt dat er schimmelsporen kunnen vrijkomen. Bovendien gedijen huisstofmijten goed bij Relatieve Luchtvochtigheden van hoger dan 55 %. De uitwerpselen van deze minuscule dieren die leven van huidschilfers kunnen bij een aantal mensen allergische reacties veroorzaken. Het is dus zaak vooral de slaapkamer stofvrij en droog te houden en alleen te luchten als de lucht buiten ook droog is.

Tijdens het ruimen van bladmateriaal kunnen mensen die gevoelig zijn voor schimmelsporen merken dat ze last kunnen hebben van hooikoortsachtige klachten. Schimmels die leven op afgevallen plantenmateriaal en belangrijk zijn bij de afbraak brengen hun schimmelsporen in de lucht. Beruchte soorten zijn Alternaria en Cladosporium. Meeldauw is ook een bekende schimmel.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op vrijdag 24 januari 2020.
© Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl