Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Uit een kleine enquête met de vraag “Welke plant veroorzaakt bij u waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten” komen nu al een aantal boeiende resultaten naar voren. Goed nieuws voor veel hooikoortspatiënten. Centraal staat de vraag welke plant volgens u het meest verantwoordelijk is voor uw klachten. De keuze bestaat uit de Paardenbloem, het pluis van dezelfde Paardenbloem, de Zonnebloem of de bloeiwijze van een grassoort (de Vossenstaart).
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van "hoestschaamte" of "niesschaamte". Wat zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en die van Covid-19? Lees het interview met Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.
Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
De Pollennieuws app 2021 is beschikbaar in de Android Playstore. De app bestaat uit het Pollennieuwskaartje, een klachtenmeldingsmodule, het pollenjournaal, de bloeitrend voor bomen, grassen en kruiden, de meerdaagse hooikoortsverwachting, de bloeikalender, een overzicht van de pollentellingen en de twitter-feed van Pollennieuws.
Zo'n 100 jaar geleden werd er door onderzoeker Storm van Leeuwen onderzoek gedaan naar de invloed van een allergeenvrije kamer op allergische reacties en astma.
Onderzoek naar “hooikoorts-tweets” in Australië met behulp van deep learning
Het zal mogelijk door de verkiezingskoorts en stemwijzers komen, maar hier kunt U ook even stemmen. Welke plant veroorzaakt bij U waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten?
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Maar waarom eigenlijk? Het is een vrij algemeen bekend verschijnsel dat klachten als gevolg van pollenallergie met de loop der jaren minder kunnen worden. Gelukkig, want hooikoorts gaat je al snel de keel uit hangen. Is er vanuit “de biologie” een verklaring voor deze afname? Is je immuunsysteem er na 50 jaar eindelijk achter dat pollen geen kwaad kunnen? Of is er een andere verklaring voor?
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
© Webdesign 2007-2021 Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail