Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
In hoeverre kun je bij de aanleg van een tuin rekening houden met het beperken van de pollendruk en daarmee hooikoortsklachten voorkomen? Er zijn veel meer opties dan de boel volgooien met stoeptegels.
Als hooikoorts-patiënt is het vooral verstandig om te weten voor welk soort bomen en planten je allergisch bent. Het gaat met name om de groep windbestuivers. Door de wind bestoven bloemen hebben in het algemeen weinig kleur, ze zijn groenig, grijs of zelfs vliezig. De meeste bloemen met kleuren gebruiken die kleur om op te vallen en dieren aan te trekken.
In het interview met bioloog van Flora van Nederland Maurice Martens over de Bijvoet kun je lezen dat het pollen van deze plant behoorlijk allergeen is en veel klachten kan veroorzaken als je daar gevoelig voor bent.
Het Pollennieuws wordt sinds kort ook als podcast uitgebracht. In zo'n 5 minuten geeft bioloog Maurice Martens van de Flora van Nederland een overzicht van de planten en bomen die momenteel in bloei staan en welke hiervan relevant zijn voor hooikoortspatiënten.
Maar waarom eigenlijk? Het is een vrij algemeen bekend verschijnsel dat klachten als gevolg van pollenallergie met de loop der jaren minder kunnen worden. Gelukkig, want hooikoorts gaat je al snel de keel uit hangen. Is er vanuit “de biologie” een verklaring voor deze afname? Is je immuunsysteem er na 50 jaar eindelijk achter dat pollen geen kwaad kunnen? Of is er een andere verklaring voor?
Sinds vorig jaar oktober is de "Google Home" te koop in de Nederland. Deze zogenaamde "slimme speaker" kun je bedienen door commando's in te spreken. Buienradar heeft voor deze toch vrij nieuwe manier van informatie-overdracht een speciale toepassing ontwikkeld. Hieronder een aantal vragen aan Max Verhagen van Buienradar.
Vorig seizoen hadden veel hooikoortspatiënten last van "hoestschaamte" of "niesschaamte". Wat zijn de verschillen tussen hooikoortsklachten en die van Covid-19? Lees het interview met Prof.dr.ir. Huub Savelkoul, Hoogleraar Immunologie.
De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Pollennieuws is genomineerd voor Website van het jaar 2022. Breng je stem uit en geef je tips door. Alvast hartelijk bedankt voor de moeite.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak en de klachten van de "hooikoortslijders".
Het zal je maar gebeuren, afgekeurd worden voor je droombaan als piloot vanwege hooikoorts. Op www.werkenbijdefensie.nl staat de volgende vraag over een allergie voor graspollen:
De Pollennieuws apps bevatten een logboekje, waarin het verloop van de eigen hooikoortsklachten is op te nemen, met de intensiteit en de belangrijkste symptomen. Het logboekje helpt je je hooikoorts of pollenallergie beter te managen.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail