Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
Lees ook het interview met Huub Savelkoul over het verschil tussen corona- en hooikoortssymptomen >>
Meer informatie van het RIVM over corona en hooikoorts is op deze pagina te vinden >>
Voormalig onderwijzer Oliver Wilson is tegenwoordig “paleo-ecoloog”, een ecoloog met een focus op planten en bomen uit het verre verleden. Hij ontwikkelt een collectie met pollen in 3D.
Uit een kleine enquête met de vraag “Welke plant veroorzaakt bij u waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten” komen nu al een aantal boeiende resultaten naar voren. Goed nieuws voor veel hooikoortspatiënten. Centraal staat de vraag welke plant volgens u het meest verantwoordelijk is voor uw klachten. De keuze bestaat uit de Paardenbloem, het pluis van dezelfde Paardenbloem, de Zonnebloem of de bloeiwijze van een grassoort (de Vossenstaart).
Pollennieuws maakt al meer dan 10 jaar filmpjes, voornamelijk over pollenplanten, maar ook over een aantal andere aspecten van pollen en hooikoorts. In dit filmpje uit 2009 legt Maurice bijvoorbeeld uit hoe het maken van microscopische foto's van pollen in zijn werk gaat.
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Ook is het een opvallende boom, vaak alleenstaand, op heidevelden. Kenmerkend zijn de wat ruw aanvoelende twijgen, de oudere takken en stam die een witte bast dragen, de eirond-ruitvormige bladeren, met een dubbel gezaagde rand.
Er bestaat helaas geen glazen bol voor om de hoeveelheid pollen te voorspellen. Hoe werkt nu zo’n voorspelling? Een “hooikoortsverwachtingsmodel” lijkt op een ui en bestaat uit meerdere lagen. Een regenbui is tegenwoordig dankzij allerlei nieuwe technieken zeer goed “live en lokaal” te voorspellen. Dit is ook voor het voorspellen van de pollenconcentratie gunstig omdat neerslag een belangrijk onderdeel is van het model.
Het is nog even wachten op de volledige zelfrijdende auto die je dronken, oververmoeid, slapend, stoned of onder invloed van pillen veilig naar huis brengt. Ook hooikoortsmedicatie kan invloed hebben op je rijvaardigheid. Voor de mate van bijwerkingen van medicatie zijn verschillende categorieën ontwikkeld. Categorie I heeft beperkt invloed, gebruik je medicatie van categorie III, dan is het onverantwoord om achter het stuur te kruipen.
In België monitoren sinds 1974 een vijftal locaties de pollen en schimmelsporen in de lucht. Er zijn telstations in: Brussel, Tournai, Marche-en-Famenne, De Haan en Genk. De pollenverwachting voor België« wordt dagelijks door de redactie van Pollennieuws in een kaartje weergegeven.
De Zwarte els is een tot 29 meter grote boom of struik die zijn naam dankt aan zijn zwarte schors. De zeer karakteristieke bladeren zijn donkergroen, bijna rond en stomp en aan de top vaak iets ingesneden. Het pollen is matig allergeen.
Er wordt door verschillende Europese organisaties al jaren gezamenlijk onderzoek gedaan naar het tellen van pollen. Welke nieuwe technieken zijn er in opkomst? Werken ze goed? Wat zijn de kosten? Zijn de tellingen betrouwbaar? Op 1 januari 2023 is een nieuw project gestart. Een aantal vragen aan coördinator Mikhail Sovief van het Finse FMI.
Onder de Weegbreesoorten is er ook een die tamelijk smalle tot lancetvormige bladeren heeft. Deze bladeren lijken daardoor nog meer op de parallelnervige bladeren van de lelie-achtigen dan de bladeren van Grote en Ruige weegbree. Ze bloeien met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. De bloei begint in de lente en loopt door tot in de herfst. Het is een heel algemene soort in onze vegetaties, vooral in graslanden en op meer ruderale plekken (bron: Flora van Nederland)
Hooikoortsradar.nl is een onderdeel van Pollennieuws en bestaat sinds 2017 als een afzonderlijk platform met een eigen website en app. Op deze website zijn de videofilmpjes over hooikoorts en pollen te vinden die sinds 2007 gemaakt zijn.
Op de redactie van Pollennieuws komen regelmatig vragen binnen op het gebied van pollen en pollenplanten. Bioloog Maurice Martens gaat er dan eens goed voor zitten om de vraag te beantwoorden. Het antwoord kan kort zijn, maar is afhankelijk van de vraag soms ook zeer uitgebreid. Een interessante vraag zoals "wat is de reikweidte van pollen" in het kader van hooikoortsvriendelijk bermbeheer door een gemeente is nu eenmaal niet in één zin te beantwoorden.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail