Het afgelopen pollenseizoen is samen te vatten als een vrij ‘rustig’ pollenjaar, zonder erg opvallende piekperiodes. Dit ligt waarschijnlijk aan het nogal egale, rustige, warme en droge weer, wat we dit jaar hebben ervaren. Momenteel bloeien dankzij het milde/warme weer een aantal planten echter gewoon lekker door, zoals de Grote brandnetel. Net zolang totdat het echt koud wordt. Het is nog niet écht koud geweest, momenteel zien we dan ook het vrij bijzondere verschijnsel dat de "laatbloeiers" de "vroegbloeiers" elkaar tegenkomen. Deze foto van de bloeiende Grote brandnetel is genomen op 29 oktober. 

"Normaal gesproken" beginnen ze in juni en zijn ze zo eind september wel uitgebloeid. Het pollen van de brandnetel is overigens maar licht allergeen, maar omdat de plant veel pollen maakt is wel een mooie indicator.

Deze foto van het geopende katje van de "vroeg bloeiende" Hazelaar is ook genomen op 29 oktober in het Savelsbos in Zuid Limburg .

De onderstaande grafiek laat de pollentellingen van de bomen zien in seizoen 2022, daarin kun je zien dat de Hazelaar er altijd vroeg bij is. Er zijn overigens dit jaar nog geen pollen van de Hazelaar geteld.

Als je 2022 vergelijkt met 2021 dan zie je dat met name voor de Els de omstandigheden ideaal waren om veel pollen af te geven aan de lucht. Vanuit het perspectief van de Els een topjaar.


In 2020 zien we dat vooral voor de Berk de omstandigheden ideaal waren, met een enorme piek zo half april tot gevolg. 

De pollenconcentratie in de lucht is het resultaat van een optelsom van allerlei verschillende factoren. Nooit "in de war", wél altijd anders.

Bron: de foto's zijn gemaakt door Herman van Wissen, Flora van Nederland.