Een aantal vragen over de diagnose en behandeling op het gebied van hooikoorts ten tijde van de corona maatregelen aan Allergoloog Theo Roovers, van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.
1. Het voelt toch een beetje ongemakkelijk om vragen over hooikoorts te stellen aan een allergoloog in zo’n beetje de zwaarst getroffen regio, en zwaarst belaste ziekenhuis, van Nederland. Zijn de artsen en medewerkers van uw afdeling ook vol ingezet op de Corona-afdelingen?
Ja, de medewerkers hebben op de een of andere wijze een bijdrage geleverd aan de zorg voor de coronapatiënten.
2. Onder het motto “geen paniek, het is maar hooikoorts” is het voor hooikoortspatiënten toch net iets lastiger om aan de Corona maatregelen te voldoen. Dat je hooikoorts hebt, wil niet zeggen dat je géén Corona hebt. Hoe maakt U het onderscheid tussen hooikoorts en een mogelijk geval van Corona? Wordt er bijvoorbeeld bloed afgenomen?
Bloed wordt zelden afgenomen. Patiënten weten vaak zelf het verschil al. Hooikoorts zorgt nooit voor koorts. De thermometer maakt dus het onderscheid. Jeuk in neus en bij ogen komt daarentegen alleen bij hooikoorts voor, niet bij corona.
3. Is er naast een armbandje of T-shirt een iets officiëlere methode waarmee bijvoorbeeld kinderen aan hun docent, boa of buschauffeur duidelijk kunnen maken dat ze last hebben van hooikoorts?
Op verzoek van patiënten maken we soms een brief waarin we via een algemene, juridisch getoetste tekst hooikoorts bevestigen.
4. Herkent u bij patiënten die reageren op verschillende allergenen ook duidelijk verschillende typen klachten/symptomen?
Bij luchtwegklachten is het heel lastig om de bron te herkennen. We moeten dan veel doorvragen en testen.
5. Wat ervaren hooikoortspatiënten als de meest belastende klacht in het dagelijks leven?
Ze voelen zich beroerd, zijn vermoeid, hebben last van hoofdpijn en komen niet toe aan een goede nachtrust.
6. Wat is er bij uw afdeling qua werkwijze veranderd door de Coronamaatregelen?
We houden ons aan de 1,5 meter-regel. We kunnen daardoor minder patiënten zien en behandelen. We spreken veel patiënten via de telefoon.
7. Wat zijn de voor- en nadelen van beeldbellen in vergelijking met een regulier consult?
Een nadeel van bellen is dat dit minder persoonlijk is. We zien de patiënt niet live, dat maakt het lastiger om de juiste diagnose te stellen. Verder kan geen lichamelijk onderzoek plaatsvinden, we kunnen niet even naar de longen luisteren.
8. Beeldbellen met een loopneus is geen pretje. Bent U al originele oplossingen tegengekomen om de gêne een beetje te beperken? Een (schone) zakdoek over de camera heen hangen o.i.d.?
We zijn in ons werk wel wat gewend. We hoeven dus niets te doen om zoiets als gêne te beperken.
9. Mensen ontdekken nu, gedwongen door de lockdown, op grote schaal ook de mogelijkheden van het in grotere groepen met elkaar beeldbellen. Van het volgen van colleges, vergaderingen, congressen tot fitnessles en de vrijdagmiddagborrel. Er werd afgelopen jaren ook voor medische toepassingen wel geëxperimenteerd met groepsconsulten met beeld. Kan zo’n groepsconsult iets toevoegen aan de voorlichting/behandeling van hooikoortspatiënten door huisartsen en/of specialisten?
We denken van wel, in de toekomst. We gaan dat meenemen in onze plannen.
10. Uit een enquête blijkt dat ongeveer 60% van de hooikoorts-patiënten er nog geen ervaring mee heeft. Van degene met ervaring bevalt het ongeveer evenveel mensen goed als slecht, een gedeelte merkt geen verschil. Ziet u mondkapjes als een zinvolle aanvulling op andere preventieve maatregelen zoals het dragen van een zonnebril?
Nee, meestal voegt een mondkapje weinig tot niets toe voor patiënten met hooikoorts. Zieker als die al problemen hebben met het ademen. Verder is de kwaliteit van het mondkapje een belangrijk criterium.
11. Uit een rondgang bij een aantal keuringsinstellingen in Nederland blijkt dat er nog niet echt getest wordt op de werking van mondkapjes in relatie tot pollen. Bestaat het risico dat het pollen door bijvoorbeeld de hogere luchtvochtigheid in een mondkapje openbarsten? M.a.w. moet je bij het testen niet alleen naar heel pollen kijken, maar ook naar pollendeeltjes?
Jazeker!
12. Dat regen pollen uit de lucht wast is bekend. Er zijn echter, met name uit Australië, maar ook uit Engeland voorbeelden van extreem hoge concentraties van pollendeeltjes na een onweersbui die juist voor een sterke allergische reactie kunnen zorgen. Soms zelfs met dodelijk afloop. Dit wordt ook wel Thunderstorm asthma genoemd. Bent u in de afgelopen jaren voorbeelden tegengekomen waarbij zo’n onweersbui een rol speelde als oorzaak van een allergische reactie?
We kennen de voorbeelden, maar ik heb het nog niet zelf meegemaakt. Dat dit gebeurt is heel goed mogelijk.
13. Zijn er naast een onweersbui nog andere weersomstandigheden bekend waarop een hooikoorts-patiënt alert zou moeten zijn?
Op droog weer en oostenwind. Vooral als na regen de natuur tot bloei komt.
14. Is er een medicamenteuze behandeling aan te wijzen die voor de meeste patiënten goed werkt of is het altijd maatwerk?
Het is belangrijk om tijdig te beginnen met medicatie, en de medicatie vervolgens regelmatig te gebruiken. De neusspray is te verkiezen boven een hooikoortspilletje.
15. Nog praktische tips ter preventie?
Een dot vaseline in de neus werkt heilzaam. En een tip die ik ook vaak geef is haar wassen voor het slapen.
Link naar Allergiecentrum van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg >>