De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie de Ambrosia-pagina op deze website >>
Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen, tref je Alsemambrosia of Ambrosia artemisiifolia, aan. De bladeren zijn twee tot driedelig geveerd en lijken op die van andere plantensoorten als Bijvoet en Boerenwormkruid, maar ook op die van de laat in het jaar oranje bloeiende tuinplant Cosmos sulphureus.
De 3D modellen zijn gemaakt door Oliver Wilson in het kader van het 3D Pollen Project.
Voor meer informatie over de Alsemambrosia zie de Ambrosia-pagina op deze website >>
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Hier een jaargrafiek van de pollentellingen van de grassen van 2017, 2018 en 2020 die is te downloaden of uit te printen. Deze grafiek wordt gedurende het seizoen regelmatig bijgewerkt zodat hij makkelijk te vergelijken is met het eigen klachtenpatroon.
Zo'n 100 jaar geleden werd er door onderzoeker Storm van Leeuwen onderzoek gedaan naar de invloed van een allergeenvrije kamer op allergische reacties en astma.
Best nieuwsgierig naar de ervaringen tot nu toe met betrekking tot het gebruik van mondkapjes en hooikoortsklachten.
Voor de meeste hooikoortspatiënten is het hooikoortsseizoen tot nu toe met relatief weinig klachten verlopen. De berken bloeiden dit jaar best wel uitbundig, maar de weersomstandigheden waren van dien aard dat het aantal pollen dat in de lucht kwam minder was dan voorgaande jaren. Ook de concentratie graspollen bleef tot en met de eerste helft van mei dankzij de lagere temperaturen en het wisselvallige weer lager dan normaal.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Als het over allergie en huisdieren gaat, dan wordt er meestal allergisch vóór huisdieren bedoeld. Maar kunnen huisdieren zelf ook last van allergische reacties zoals hooikoorts hebben? Om hier wat meer van te weten te komen, hieronder enkele vragen aan Jacqueline Sinke, dermatoloog bij het Medisch Centrum voor dieren in Amsterdam
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Als hooikoortspatiënt heb je vast al eens het woord ‘histamine’ voorbij horen komen. Het is een grote boosdoener die onder andere jeukende ogen en niesbuien veroorzaakt. Waarom zou je lichaam dit aanmaken, als je er toch alleen maar ziek van wordt? En hoe gebeurt dat dan, voor zo’n ongevaarlijk iets als gras- of bomenpollen?
Onderzoek naar “hooikoorts-tweets” in Australië met behulp van deep learning
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Pollennieuws is in 2007 als website opgestart door de Nijmeegse biologen Herman van Wissen en Maurice Martens. Dat is inmiddels 15 jaar geleden. Een mooi moment om even terug te blikken.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail