Naast het berkenpollen wordt er in dit model ook gekeken naar het stuifmeel van de els en olijf, naar grassen en qua kruiden naar bijvoet en ambrosia. Het model gebruikt de weersgegevens van het ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts) in combinatie met o.a. de pollentellingen en vegetatiekaarten. Het model kijkt drie dagen terug en vier dagen vooruit.

De Berken staan momenteel met name in Frankrijk in bloei, de komende weken kun je het verloop van de bloei volgen. Klik op de kaart van de bloei van Berken in Europa om live model van de berkenbloei te zien. In het menu kun je kiezen voor de verschillende andere bomen, grassen en kruiden.


In onderstaande grafiek zijn de pollentellingen van de afgelopen jaren weergegeven, je kunt goed zien dat elk jaar qua spreiding als hoogte van de pieken weer anders verloopt. Dit heeft alles te maken met de actuele weerssituatie. (door op de jaartallen in de legenda te klikken kun je ze laten verdwijnen of verschijnen).Hieronder legt bioloog Maurice Martens (www.floravannederland.nl) in een kort filmpje uit hoe je de Berk kunt herkennen.