Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
Op 26 november 2020 organiseerde ZonMW een online netwerkbijeenkomst met als thema Klimaat en Gezondheid. Na een korte uitleg door dagvoorzitter Frank Pierik opende ZonMw-voorzitter prof. Jeroen Geurts de netwerkbijeenkomst.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Als hooikoortspatiënt heb je vast al eens het woord ‘histamine’ voorbij horen komen. Het is een grote boosdoener die onder andere jeukende ogen en niesbuien veroorzaakt. Waarom zou je lichaam dit aanmaken, als je er toch alleen maar ziek van wordt? En hoe gebeurt dat dan, voor zo’n ongevaarlijk iets als gras- of bomenpollen?
Er bestaat helaas geen glazen bol voor om de hoeveelheid pollen te voorspellen. Hoe werkt nu zo’n voorspelling? Een “hooikoortsverwachtingsmodel” lijkt op een ui en bestaat uit meerdere lagen. Een regenbui is tegenwoordig dankzij allerlei nieuwe technieken zeer goed “live en lokaal” te voorspellen. Dit is ook voor het voorspellen van de pollenconcentratie gunstig omdat neerslag een belangrijk onderdeel is van het model.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
Ons immuunsysteem lijkt steeds vaker op hol te slaan: wie is er niet voor iets allergisch? Hooikoorts, allerlei voedingsmiddelen, huisdieren, stof of zelfs schimmels en de zon. Soms van jongs af aan, soms slaan het pas toe als je volwassen bent. Het blijkt ingewikkelde materie, die allergieën van ons.
Op drie plaatsen in Nederland wordt met behulp van de internationaal gestandaardiseerde Burkard tellers het pollen in de lucht op naam gebracht en geteld. Dit gebeurt door gespecialiseerde analyse teams in Helmond, Leiden en sinds kort ook in Drachten.
Sporten is gezond, daar is geen enkele twijfel over. Als je gevoelig bent voor een bepaald type pollen is het vermijden van pollenpieken echter een belangrijk aspect van het onder controle houden van je klachten. Lees het interview met sportarts Guido Vroemen van www.sportarts.org.
Recent DNA onderzoek bij neuscellen in het UMCG heeft bijzondere inzichten opgeleverd waardoor de diagnose van hooikoorts bij kinderen wel eens makkelijker kon worden. Een aantal vragen aan onderzoeker en kinderlongarts Gerard Koppelman.
© Webdesign 2020 Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail