De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Het was al niet prettig, maar in het openbaar niezen, hoesten en snotteren voelt sinds de uitbraak van Corona toch nog een stuk ongemakkelijker. Gelukkig, blijkt uit een kleine enquête, ervaart het grootste gedeelte van de hooikoortspatiënten er geen problemen mee. Ook een groot gedeelte kan het met enige toelichting uitleggen dat het om hooikoorts gaat. Op deze pagina enige informatie over het raakvlak tussen corona en hooikoorts.
Het is nog even wachten op de volledige zelfrijdende auto die je dronken, oververmoeid, slapend, stoned of onder invloed van pillen veilig naar huis brengt. Ook hooikoortsmedicatie kan invloed hebben op je rijvaardigheid. Voor de mate van bijwerkingen van medicatie zijn verschillende categorieën ontwikkeld. Categorie I heeft beperkt invloed, gebruik je medicatie van categorie III, dan is het onverantwoord om achter het stuur te kruipen.
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Interview met Nienke Gottenbos, ook wel bekend als de groene vrouw of de poepdokter. Nienke is voedingskundige en darmfloratherapeut. Ze schrijft blogs over voeding en gezondheid en heeft in 2016 het boek “de poepdokter, wat kun je zelf thuis doen om je darmflora zo gezond mogelijk te houden” geschreven.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
In de zomermaanden is het vooral een aantal specifieke kruiden dat bijdraagt aan de pollendruk en klachten kan veroorzaken. De Bijvoet is er daar een van, en daar is genoeg over te vertellen. Een aantal vragen aan bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland.
In oktober 2017 werd in Canada een groot onderzoek gepubliceerd over verband tussen bomen, de groene ruimte en gezondheid van mensen, Stedelijk groen en mortaliteit in canada's grootste steden. In het onderzoek werd gekeken naar de gezondheid van 1.300.000 Canadezen over een periode van meer dan 11 jaar.
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail