Deze plant valt voor veel mensen in de categorie bog, drek of knoei. Oftewel onkruid. Daar valt iets voor te zeggen, maar is voor biologen toch wat kort door de bocht. Een aantal vragen over Alsemambrosia - Ambrosia artemisiifolia - aan bioloog Maurice Martens, redacteur van Flora van Nederland.
Onder de paraplu van “Autopollen” werken wetenschappers uit een groot aantal Europese landen al jaren gestaag aan het automatiseren van pollentellingen. Er komen steeds meer apparaten op de markt en er worden in steeds meer landen automatische telnetwerken geïnstalleerd.
Hier een jaargrafiek van de pollentellingen van de grassen van 2017, 2018 en 2020 die is te downloaden of uit te printen. Deze grafiek wordt gedurende het seizoen regelmatig bijgewerkt zodat hij makkelijk te vergelijken is met het eigen klachtenpatroon.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Hoe werd bijvoorbeeld de mate van allergeniteit van de verschillende soorten pollen ontdekt? Aan welke testen werden "den hooikoortslijders" blootgesteld?
De natuur is nooit "in de war", het patroon is gewoon door allerlei omgevingsinvloeden elk jaar weer anders. Momenteel nemen we ook een bijzondere combinatie waar, de "laatbloeiers" ontmoeten de "vroegbloeiers".
Onder de Weegbreesoorten is er ook een die tamelijk smalle tot lancetvormige bladeren heeft. Deze bladeren lijken daardoor nog meer op de parallelnervige bladeren van de lelie-achtigen dan de bladeren van Grote en Ruige weegbree. Ze bloeien met aren waaruit vooral de naar buiten stekende witte helmknoppen opvallen. De bloei begint in de lente en loopt door tot in de herfst. Het is een heel algemene soort in onze vegetaties, vooral in graslanden en op meer ruderale plekken (bron: Flora van Nederland)
Het analyseteam van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond moest de afgelopen 2 weken flink aan de bak. Het aantal pollen dat op naam gebracht moest worden was aanzienlijk. Vooral het pollen van de Els zat in grote hoeveelheden op de telstroken.
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
Onderzoek naar “hooikoorts-tweets” in Australië met behulp van deep learning
Net zoals er verschillende boomsoorten zijn, is dat ook het geval met grassen. Dit lieten we eerder al zien op onze website, door filmpjes over verschillende grassoorten. In Engeland hebben ze nu voor het eerst gekeken uit welke grassoorten zo’n pollenwolk bestaat.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail