De Pollennieuws apps bevatten een logboekje, waarin het verloop van de eigen hooikoortsklachten is op te nemen, met de intensiteit en de belangrijkste symptomen. Het logboekje helpt je je hooikoorts of pollenallergie beter te managen.
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Het pollen is sterk allergeen als je er gevoelig voor bent.
Gedurende ruim twaalf jaren heeft Pollennieuws pagina 714 mogen vullen met berichten over bloeiende planten die stuifmeel of pollen afgeven in de lucht, wat tot hooikoorts kan leiden. Onlangs kreeg Pollennieuws het bericht dat de NOS stopt met deze pagina.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Onderzoeker Marcel Polling is gespecialiseerd in pollen én DNA, dit levert bijzonder interessante mogelijkheden op. Hieronder enkele vragen over zijn onderzoek.
Ruwe berk of Betula pendula is een in Nederland zeer veel voorkomende boomsoort die te vinden is in vrijwel alle loofbossen op voedselarme bodem. Ook is het een opvallende boom, vaak alleenstaand, op heidevelden. Kenmerkend zijn de wat ruw aanvoelende twijgen, de oudere takken en stam die een witte bast dragen, de eirond-ruitvormige bladeren, met een dubbel gezaagde rand.
De libanonceder of Libanese ceder (Cedrus libani) is een ceder uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is inheems in gebergtes in het oostelijke Middellandse Zeegebied. In zijn natuurlijke habitat kan de libanonceder een hoogte bereiken van veertig meter. In andere delen van de wereld wordt hij als sierboom gebruikt in parken, tuinen en begraafplaatsen.
Het pollenallergie jaar kent als het ware drie seizoenen: het seizoen van Boompollen, Graspollen en Kruidenpollen. Deze drie stuifmeelseizoenen volgen grofweg het vroege voorjaar, lente en begin zomer en ten slotte zomer en najaar. Maar exacte data voor begin en eind van die drie pollenseizoenen kun je bijna niet geven.
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Hoe werd bijvoorbeeld de mate van allergeniteit van de verschillende soorten pollen ontdekt? Aan welke testen werden "den hooikoortslijders" blootgesteld?
Misschien een mooie "bijvangst" voor hooikoortspatiënten? Onderzoek naar hart- en vaatziekten leverde een onverwacht verband op met allergische reacties. Lees hierover meer in het interview met onderzoeker Koen Dekkers.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail