Soms een enkele keer in tuinen en verder hier en daar en dan vaak massaal in zanderig, ruderaal terrein, zoals akkers, ruigten in natuurgebieden en op verlaten terreinen, tref je Alsemambrosia of Ambrosia artemisiifolia, aan. De bladeren zijn twee tot driedelig geveerd en lijken op die van andere plantensoorten als Bijvoet en Boerenwormkruid, maar ook op die van de laat in het jaar oranje bloeiende tuinplant Cosmos sulphureus.
De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Pollennieuws en Wachtkamerschermen® zijn een unieke samenwerking aangegaan. Wachtkamerschermen biedt een narrowcasting oplossing waarbij er een tv-uitzending vertoond wordt in wachtkamers bij bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken en ziekenhuizen. De uitzending wordt zelf samengesteld door de praktijk of het ziekenhuis. Sinds kort kunnen deze praktijken of ziekenhuizen ook actuele informatie van Pollennieuws in hun uitzendingen plaatsen, zodat de kijkers worden geïnformeerd over de hoeveelheid pollen in de lucht.
Niet alleen patiënten, artsen en archeologen zijn geïnteresseerd in pollen. Ook rechercheurs en rechters krijgen er soms mee te maken, niet omdat ze er allergisch op reageren, maar als onderdeel van de bewijslast bij misdaden. Een aantal vragen aan de heer Stefan Uitdehaag, forensisch onderzoeker bij het deskundigheidsgebied Niet Humane Biologische Sporen van het Nederlands Forensisch Instituut. Hij heeft Palynologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en draagt met zijn kennis van pollen bij aan het oplossen van allerlei soorten strafzaken.
Interview met Nienke Gottenbos, ook wel bekend als de groene vrouw of de poepdokter. Nienke is voedingskundige en darmfloratherapeut. Ze schrijft blogs over voeding en gezondheid en heeft in 2016 het boek “de poepdokter, wat kun je zelf thuis doen om je darmflora zo gezond mogelijk te houden” geschreven.
Er zijn in Nederland een drietal plekken waar luchtmonsters geanalyseerd worden om te kijken welk soort pollen erin voorkomt. Archeologen hebben echter ook interesse in pollen, waarom eigenlijk? Hieronder een interview met palynoloog Marlon Dijkshoorn van ADC ArcheoProjecten.
Prachtige collectie illustraties van pollen gemaakt in 1837 door Carl Julius Fritzsche, een Duitse onderzoeker/apotheker.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij uw wensen. ZorgkaartNederland is een website van Patiëntenfederatie Nederland.
Hoge temperaturen hebben voor een sterke fysiologische ontwikkeling van planten en dus ook van Berken gezorgd. Het merendeel der Berken bloeit daardoor en ze zorgen voor hoge concentraties aan pollen in de loop van de dag, vooral in de tweede helft van de middag. ’s Nachts daalt de pollenconcentratie doordat het pollen uitzakt.
Hooikoorts is een overdreven reactie van het afweersysteem van je lichaam als het in contact komt met het pollen van specifieke bomen, grassen of kruiden. Mensen met een pollenallergie reageren soms ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen, zoals appels, kers of noten. Dit heet een kruisallergie.
Terwijl de één geniet van knoppen die veranderen in bloemen, niest de ander er op los. Sommige mensen hebben hooikoorts en daardoor last van pollen, hoe kan dat? En wat hebben een voedselallergie en hooikoorts gemeen? gezondNU geeft tips tegen jeukende ogen en een kriebelende neus.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail