Het weer is van enorme invloed op de pollendruk. Naast de temperatuur heeft ook regen, de luchtvochtigheid, de windrichting en de windsnelheid invloed op de hoeveelheid pollen in de lucht.
December is altijd een mooie maand om even terug te blikken op het afgelopen jaar. Met behulp van de pollentellingen, weersgegevens en klachtenscores is het verloop van het bloeiseizoen te illustreren.
Hoe werd er 100 jaar geleden onderzoek gedaan aan pollen en hooikoorts? Oude publicaties geven een mooi beeld van de onderzoeksaanpak. Welke bomen, grassen en kruiden werden letterlijk onder den loep genomen ?
Uit een kleine enquête met de vraag “Welke plant veroorzaakt bij u waarschijnlijk de meeste hooikoortsklachten” komen nu al een aantal boeiende resultaten naar voren. Goed nieuws voor veel hooikoortspatiënten. Centraal staat de vraag welke plant volgens u het meest verantwoordelijk is voor uw klachten. De keuze bestaat uit de Paardenbloem, het pluis van dezelfde Paardenbloem, de Zonnebloem of de bloeiwijze van een grassoort (de Vossenstaart).
Onderzoek naar “hooikoorts-tweets” in Australië met behulp van deep learning
Onderzoeker Michiel Stas heeft onderzoek gedaan naar de invloed van een groene omgeving op de fysieke en geestelijke gezondheid van mensen met een pollenallergie in België. Het onderzoek is in maart 2021 gepubliceerd. Hieronder een aantal vragen over dit fascinerende onderzoek.
ZorgkaartNederland is de grootste ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Op ZorgkaartNederland delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij uw wensen. ZorgkaartNederland is een website van Patiëntenfederatie Nederland.
Onder de naaldbomen die van nature in Nederland en België voorkomen neemt de Grove den, Pinus sylvestris, een belangrijke plaats in, vooral omdat de soort veel is aangeplant voor zogenaamd mijnhout. Van nature vestigt de Grove den zich in natte verlagingen in stuifzandgebieden, daar waar de grondwaterspiegel dicht bij de oppervlakte komt. Grove den herken je aan de twee naalden die bij elkaar op een uitstulping van een twijg staan. Die naalden zijn rond de 5 cm lang.
In een groot internationaal onderzoek is de relatie tussen pollenconcentraties in de lucht en het aantal Corona besmettingen onderzocht. Een aantal vragen aan aerobioloog en onderzoeker Thanos Damialis (Department of Environmental Medicine, Faculty of Medicine at the University of Augsburg, Bayern).
Het pollenteam van het Elkerliekziekenhuis in Helmond analyseert doorlopend luchtmonsters op pollen van verschillende bomen, grassen en kruiden. De pollenconcentratie is sterk afhankelijk van het weer en dus elke dag weer anders.
Na een tijdje proefdraaien wordt op 22 mei in het Duitse Beieren een bijzonder netwerk geopend van een achttal volautomatische pollentellers. Een aantal vragen aan onderzoeker Jeroen Buters van het ZAUM instituut in München dat nauw betrokken is bij het ontwikkelen van dit unieke netwerk.
De ontwikkelingen op het gebied van het automatisch scannen en analyseren van pollen gaan snel. Bij het ZAUM-instituut in het Duitse München loopt onder leiding van (de Nederlandse) onderzoeker Jeroen Buters (zie interview 2019), momenteel een groot onderzoek naar deze systemen. De verschillende apparaten zijn inmiddels aan hun tweede of derde generatie toe en worden steeds slimmer en beter.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail