De groep der Grasachtige planten omvat een drietal grote families, die zich kenmerken door onopvallende bloemen en lange, smalle, 'grasachtige' bladeren. Het zijn de Russenfamilie, de Cypergrassenfamilie en de Grassenfamilie. Veruit de grootste familie is die der Grassen (Poaceae) waartoe o.a. ook onze graansoorten en weidegrassen behoren. Ze hebben ronde, holle en op de knopen verdikte stengels (bron: Flora van Nederland).
Pollennieuws en Wachtkamerschermen® zijn een unieke samenwerking aangegaan. Wachtkamerschermen biedt een narrowcasting oplossing waarbij er een tv-uitzending vertoond wordt in wachtkamers bij bijvoorbeeld huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken en ziekenhuizen. De uitzending wordt zelf samengesteld door de praktijk of het ziekenhuis. Sinds kort kunnen deze praktijken of ziekenhuizen ook actuele informatie van Pollennieuws in hun uitzendingen plaatsen, zodat de kijkers worden geïnformeerd over de hoeveelheid pollen in de lucht.
Na een tijdje proefdraaien wordt op 22 mei in het Duitse Beieren een bijzonder netwerk geopend van een achttal volautomatische pollentellers. Een aantal vragen aan onderzoeker Jeroen Buters van het ZAUM instituut in München dat nauw betrokken is bij het ontwikkelen van dit unieke netwerk.
Schietwilg, Salix alba, is een tot 20 meter hoge boom die een vrij smalle kroon heeft. In het voorjaar heeft de kroon een zilverige glans als gevolg van de zijde-achtige beharing op beide zijden van de smalle, langwerpige bladeren. De rand van de bladeren is fijn gezaagd. De katjes komen tegelijk met de jonge bladeren tevoorschijn. De bomen met mannelijk bloeiende katjes vallen op doordat de langwerpige katjes eerst zilverig behaard en daarna geel kleuren door de gele helmknoppen van de meeldraden.
De eerste Elzen of Berken in bloei? Droge winderige dagen op komst midden in het grasseizoen? De redactie van Pollennieuws verstuurt regelmatig een tweetje als er iets aan de hand is op pollengebied.
Er komen regelmatig vragen binnen bij de redactie over pollen en hooikoorts. Uiteraard worden die zoveel mogelijk beantwoord. Voor vragen over diagnose en behandeling verwijzen we door naar de huisarts en thuisarts.nl. Hieronder een overzicht van een aantal vragen over pollen en hooikoorts die mogelijk meer mensen zich stellen.
Ons immuunsysteem lijkt steeds vaker op hol te slaan: wie is er niet voor iets allergisch? Hooikoorts, allerlei voedingsmiddelen, huisdieren, stof of zelfs schimmels en de zon. Soms van jongs af aan, soms slaan het pas toe als je volwassen bent. Het blijkt ingewikkelde materie, die allergieën van ons.
Bladnat of de "bladnatperiode" is misschien een wat onbekende parameter, maar mogelijk toch interessant voor hooikoortspatiënten. Deze parameter geeft namelijk het aantal uur per dag weer dat blad vochtig is. Dat kan door bijvoorbeeld regen, mist, dauw zijn. In de agrarische sector is dit een belangrijke parameter.
De natuur is nooit "in de war", het patroon is gewoon door allerlei omgevingsinvloeden elk jaar weer anders. Momenteel nemen we ook een bijzondere combinatie waar, de "laatbloeiers" ontmoeten de "vroegbloeiers".
Onderzoeker Marcel Polling is gespecialiseerd in pollen én DNA, dit levert bijzonder interessante mogelijkheden op. Hieronder enkele vragen over zijn onderzoek.
Het SILAM model (System for Integrated modeLling of Atmospheric composition) is op het gebied van pollen één van de belangrijkste modellen en is afkomstig van het Finse Meteorologisch Instituut (FMI).
Sporten is gezond, daar is geen enkele twijfel over. Als je gevoelig bent voor een bepaald type pollen is het vermijden van pollenpieken echter een belangrijk aspect van het onder controle houden van je klachten. Lees het interview met sportarts Guido Vroemen van www.sportarts.org.
© Webdesign 2007-2023 door Ton Haex voor Pollennieuws Stuur ons een e-mail