Hoe zachter het weer, des te meer kans op pollen

Zacht weer bevordert de ontwikkeling van bomen en struiken als Elzen en Hazelaars in deze tijd van het jaar. Met name niet-inheemse Elzen zullen in bloei komen en dan gaan de mannelijk bloeiende katjes open. Ze verspreiden dan matig allergeen stuifmeel of pollen in de lucht. Onze inheemse Elzen zijn minder ver in hun ontwikkeling.

Ook zijn op beschutte plakken al Hazelaars waar te nemen die bloeien. Je ziet dat aan de kleine vrouwelijke katjes die rode stempels vertonen ten teken dat ze ontvankelijk zijn voor pollen. Als de mannelijke katjes uitrijpen, geven ze pollen of stuifmaal af aan de lucht. Tijdens het openbreken van de katjes komt er al allergeen plantenweefsel in de lucht. Ook daar kunnen mensen, die gevoelig zijn voor pollen met hooikoortsachtige klachten op reageren. Boomhazelaars, vaak aangeplant in parken of als straatboom, bloeien eerder dan onze inheemse Hazelaars.

Mensen die gevoelig zijn voor het matig allergeen pollen van Hazelaars en Elzen kunnen bij het aanhouden van zacht weer last gaan ondervinden van hooikoortsachtige klachten.

Hoge luchtvochtigheid bevordert verder de afgifte van schimmelsporen aan de lucht. Ook binnenshuis kan de luchtvochtigheid in het najaar nogal hoog worden wat ook in huis ervoor zorgt dat er schimmelsporen kunnen vrijkomen. Bovendien gedijen huisstofmijten goed bij Relatieve Luchtvochtigheden van hoger dan 55 %. De uitwerpselen van deze minuscule dieren die leven van huidschilfers kunnen bij een aantal mensen allergische reacties veroorzaken. Het is dus zaak vooral de slaapkamer stofvrij en droog te houden en alleen te luchten als de lucht buiten ook droog is.

Tijdens het ruimen van bladmateriaal kunnen mensen die gevoelig zijn voor schimmelsporen merken dat ze last kunnen hebben van hooikoortsachtige klachten. Schimmels die leven op afgevallen plantenmateriaal en belangrijk zijn bij de afbraak brengen hun schimmelsporen in de lucht. Beruchte soorten zijn Alternaria en Cladosporium. Meeldauw is ook een bekende schimmel.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens op zaterdag 14 december 2019.
© Pollennieuws.nl



WIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl