Bijvoet bloeit naast tweede bloeiperiode van Grassen

Bijvoet, een wat op een struik lijkend kruid, begint te bloeien. De eerste bloeiende exemplaren zijn in het midden van het land aangetroffen. Deze bloei zal zich voortzetten en uitbreiden over het hele land en daarmee komt het sterk allergeen pollen van de Bijvoet in de lucht. Een behoorlijk aantal mensen, ruim 700.000 in Nederland, kan hierdoor klachten ervaren van hooikoortsachtige aard.

Door de overvloedige regen, weliswaar lokaal, komt een aantal Grassoorten opnieuw in bloei en bloeien andere nog steeds. Engels raaigras is een van de soorten die nu een tweede bloeiperiode doormaakt, net als Kropaar en Gestreepte witbol. Timoteegras, dat goed te herkennen is aan zijn stijve aren bloeit, net als veel Struisgrassen en Hard zwenkgras bloeien. Granen worden al geoogst. Mais groeit als kool en de eerste mannelijke bloeiwijzen kun je al waarnemen boven in de planten.

Een laatste groep van grassen die nu in bloei komt te staan en die nog een tijdje doorbloeien zijn grassen in de stedelijke omgeving zoals Vingergras. Ze staan tussen stoeptegels en in staatkolken. Kruipertjes zijn al veelal uitgebloeid.

Lindes en Tamme kastanje zijn in het zuiden al uitgebloeid, maar naar het noorden toe kan bloei van beide soorten nog waargenomen worden. Pollen van deze boomsoorten is licht allergeen, maar ook de zoete, weeïge geur van deze bloeiende bomen kan bij een klein aantal mensen allergische reacties oproepen. ‘Zomersneeuw’, de harige zaadpluizen van Wilgen en Populieren, zie je nog in de lucht zweven. Dit haarpluis is niet allergeen.

Kruiden gaan nu de belangrijkste bron worden van de hoeveelheid pollen in de lucht. Smalle weegbree, Grote brandnetel en Glaskruiden, die wel wat lijken op brandnetels, bloeien en brengen veel sterk allergeen pollen in de lucht. Opvallend is de sterke ontwikkeling van Bijvoet, een gevolg van de vele neerslag die voor groeizame omstandigheden heeft gezorgd waardoor er exemplaren te zien zijn op ruderale plaatsen tot wel twee meter en meer hoog. Ze hebben veel pluimvormige bloeiwijzen ontwikkeld die nu beginnen te bloeien en sterk allergeen pollen in de lucht gaan brengen.

Vooral bij droog, zonnig en wat winderig weer kan nog veel pollen of stuifmeel afgegeven worden en kan de totale pollendruk oplopen. Voor mensen die gevoelig zijn voor allergeen pollen leidt dit tot hooikoortsachtige klachten zoals jeukende ogen, niesbuien, vermoeidheid, concentratieverlies, slecht slapen en dergelijke.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op woensdag 28 juli 2021. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl