Eerste bloeiende Hazelaar in Zuid-Limburg

De zonnige dagen hebben er deze week voor gezorgd dat een enkele Hazelaar al uitgerijpte katjes vertoont die pollen vrij geven aan de lucht. Ook is er al aan dergelijke struiken, die hun blad al helemaal afgeworpen hebben, een aantal katjes aan het opzwellen en openbreken. Zowel het pollen als het weefsel dat vrijkomt bij het openbreken van rijpende katjes is sterk allergeen en kan bij mensen die er gevoelig voor zijn hooikoortsachtige klachten veroorzaken.

De meeste Hazelaars zijn nog niet zover: ze dragen nog oud blad en de katjes zijn nog klein en dicht. Maar het kan zijn dat op zonnige en beschutte plekken net als hier in het Heuvelland toch al een enkele vroege Hazelaar wat bloeiende katjes heeft met alle gevolgen van dien. Voor imkers is het overigens een prettig bericht wat mochten er al vroeg rondvliegende bijen zijn, dan kunnen ze zich al te goed doen aan die bloeiende katjes en het pollen verzamelen.

Nog steeds kunnen er in het najaar klachten optreden die lijken op hooikoorts. Dat is dan vrijwel niet meer het gevolg van pollen in de lucht, behoudens van een enkel nog bloeiend gras, zoals Kropaar, maar heeft vooral andere oorzaken, waar je rekening mee moet houden.

Schimmelsporen zijn afkomstig van soorten die een rol spelen bij de afbraak van afgevallen plantenmateriaal; berucht zijn Cladosporium en Alternaria, die grote hoeveelheden sporen in de lucht brengen. Ook de vele paddestoelen die na een flinke hoeveelheid neerslag zich vertonen kunnen grote hoeveelheden basidiosporen afgeven. Denk aan zwammen als de Aardappelbovist en dergelijke waaruit, als je er op trapt, hele wolken met miljoenen sporen tevoorschijn kunnen komen. Schimmelsporen zijn kleiner dan pollen en dringen dieper door in de longen. Mensen kunnen er met hooikoortsachtige klachten op reageren.

Ook schimmels in huis kunnen bij hoge luchtvochtigheid voor overlast zorgen door de afgifte van sporen. Het is dan ook zaak om de luchtvochtigheid in huis laag te houden zodat deze schimmels voor minder overlast zorgen. Ook zijn vaak bouwkundige maatregelen nodig om vochtige ruimtes droog te krijgen en te houden en zo schimmels te weren.

Het in huis laag houden van de Relatieve Vochtigheid is aan te raden. Immers in het najaar, vooral doordat de lucht buiten vaak heel vochtig is, dreigt ook binnenshuis de Relatieve  Luchtvochtigheid hoog te worden. Daarvan profiteren huisstofmijten. Deze gedijen erg goed bij Relatieve luchtvochtigheden van boven de 55%. De afvalstoffen van deze minuscule dieren, die nogal eens aangetroffen worden op matrassen, veroorzaken bij een aantal mensen hooikoortsachtige klachten. Houdt door goed te stoken, zeker ook in de slaapkamer, de relatieve Luchtvochtigheid onder de 55% liefst zelfs onder de 45%. Huisstofmijten kunnen daar niet tegen. Lucht het bed en de slaapkamer zo kort mogelijk tijdens een droge ochtend.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op vrijdag 4 december 2020. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl