Pollendruk wisselend door neerslag

Wisselvallig weer geeft wisselende pollendruk. De totale pollendruk wordt momenteel bepaald door een mix van stuifmeel of pollen van grassen, bomen en kruiden. Neerslag zorgt niet alleen tijdelijk voor verfrissing, maar wast ook de lucht schoon van pollen en andere deeltjes. Maar bij het begin van een regenbui merken mensen soms een sterke allergische prikkel, dat komt doordat pollen mee naar beneden komt, pollen opspat bijvoorbeeld van het aardoppervlak en bovendien kan een aantal pollen kapot springen waardoor de deeltjes dieper in de longen kunnen doordringen.

Bijvoet bloeit steeds meer. Het is een kruid dat veel lijkt op een struik en overal is te vinden. De plant staat langs wegkanten, in bermen en op plekken waar wat gerommeld is. Bijvoet is een composiet, maar heeft geen opvallende bloeiwijzen zoals we van de meeste composieten kennen. Bijvoet is naast de Ambrosia een van de weinige compsieten die voor de voortplanting afhankelijk is van bestuiving via de wind. Het pollen dat in de lucht gebracht wordt is sterk allergeen en een flink aantal mensen kan hooikoortsachtige klachten van dit pollen ondervinden. De bloei breidt zich over het hele land uit.

Ook een kruid als Grote brandnetel brengt zijn pollen in de lucht en verder Glaskruid, dat nauw verwant is aan brandnetel en zelfs sterk allergeen pollen vrijgeeft. Vooral in de stad breidt deze plantensoort zich uit. Glaskruid is ook berucht als hooikoortsplant in het zuiden van Europa. Ook bloeit nog Smalle weegbree en Zuring.

Linde en Tamme kastanje zijn bomen die in deze tijd van het jaar bloeien. Beide soorten bomen worden door bijen en hommels druk bezocht en deze zorgen dan ook voor een flink deel van de bestuiving. Maar er wordt zoveel pollen geproduceerd dat er ook pollen aan de lucht wordt afgegeven. Dit is licht tot matig allergeen en een aantal mensen reageert erop met hooikoortsachtige klachten. Ook op de zoetig, weeïge geur van de bloesem reageert een aantal mensen met klachten. Hier en daar laat de bloei van de Linde al na.

Het graspollenseizoen is nog niet voorbij. Grassen die nog bloeiend aan te treffen zijn, zijn Timoteegras, Kropaar, Rietgras, Gestreepte witbol, Dravik, Beemd- en Struisgrassen. Helm in de duinen is uitgebloeid en ook Glanshaver heeft zijn hoofdbloeitijd gehad. Riet bloeit net als andere grassen en staat in de waterkant. Bovendien kent een aantal grassen een zogenaamde tweede bloeiperiode.

De pluizen, parachuutjes met eraan hangende zaden, zijn afkomstig van uitgebloeide Composieten. Ze veroorzaken geen allergene klachten. Mensen associëren ze wel met pollen, maar tegelijkertijd is ander pollen in de lucht, dat de oorzaak is van de pollenallergie klachten.

De op sneeuw lijkende vlokken, zogenaamde ‘zomersneeur’, zijn afkomstig van uitgebloeide en vruchtzettende Wilgen en Populieren. Ook dit verschijnsel vindt tegelijk met de bloei van Grassen en Kruiden plaats, maar die zomersneeuw is eveneens niet allergeen.

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op  maandag 6 juli 2020. © Pollennieuws.nlWIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2019 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2019 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl