Eerste Grote vossenstaart bloeiend gezien in Zuid-Limburg

Zagen we de afgelopen dagen de eerste Fluitenkruiden bloeiend, de eerste bloeiende Grote vossenstaart volgt daar snel op en inderdaad hij bloeit. Als eerste zie je de vrouwelijke organen, de stempels naar buiten komen in de aren. Daarop volgt de mannelijk bloeiende fase met meeldraden waaruit heel veel pollen of stuifmeel de lucht in gaat. Met hoge temperaturen in het vooruitzicht, kan gesteld worden dat het grassenbloei seizoen op het punt staat uit te barsten.

Berken en Essen bloeien intussen volop. Aan Berken is dit goed te zien aan de kruinen waarin de mannelijk bloeiende hangende katjes dikker worden en steeds meer geelgroen kleuren. Onder de kleine bruine schubben in de tot ruim 12 cm lang wordende katjes komen de helmknoppen tevoorschijn, eerst als gele puntjes, die openen en dan hun stuifmeel of pollen vrijgeven aan de lucht. Bij een stevige windvlaag kan er een wolk van sterk allergeen pollen vrijkomen.

Aan Essen zie je de knoppen opengaan en dan komen er toefen van meeldraden vrij. Eerst zijn ze nog paars van kleur, maar als deze paarse helmknoppen openen komt het stuifmeel vrij. Mensen die gevoelig zijn voor de allergenen van essenpollen, kunnen in landen waar Olijven bloeien eveneens veel last van hooikoortsachtige klachten krijgen. Essen en Olijven zijn immers bomen die tot dezelfde botanische familie horen.

Als laatste Hazelaarstruiken bloeien nog vooral Krulhazelaars. Ze worden veel als sierstruik aangeplant in tuinen en zijn nog een tijd in bloei te zien. De laatste Elzen brengen matig allergeen pollen of stuifmeel in de lucht tijdens droge periodes. Andere vroege bloeiers, we noemen Haagbeuken, Taxus, Wilgen, Populieren en Iepen, veel aangeplant bijvoorbeeld in Amsterdam, brengen eveneens hun stuifmeel of pollen in de lucht. Taxus en een aantal Coniferen die veel aangeplant zijn en worden, noemen we ook wel ‘Rookbomen’ omdat ze zoveel wolken pollen afgeven, dat het lijkt of ze in brand staan. In het zuiden zijn ze al uitgebloeid.

Op pollen van Berken reageren ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland. Op het pollen van grassen reageert 2 miljoen van onze landgenoten met hooikoortsachtige klachten, soms zelfs heel ernstige. Aanhoudende neerslag wast weliswaar de lucht schoon, maar geringe neerslag heeft weinig effect en tijdens droge periodes, ook tussen de buien door, gaat de afgifte van pollen door vooral als de zon schijnt en het waait. Bovendien komt met de eerste neerslag lucht mee naar beneden, die pollen bevat en daarmee de concentratie op maaiveldhoogte en vooral op neushoogte sterk verhoogt.

Wilgenkatjes zijn goed waar te nemen aan soorten als Katwilg, Schietwilg en Boswilg. Onder Iepen kennen we de Gladde iep en Fladderiep en in een stad als Amsterdam staan veel Hollandse iepen als straatboom aangeplant. Essen staan in het hele land en de bloei breidt zich vanuit het zuiden in noordelijke richting uit. Dit geldt ook voor Populieren of Peppels; ze staan in het hele land. De inheemse Haagbeuk is vooral in Zuid-Nederland veel aanwezig en ook in een stad als Meppel, waar hij als straatboom te vinden is.

Flora van Nederland

Bijgewerkt door bioloog Maurice Martens van Flora van Nederland op donderdag 18 april 2024. © Pollennieuws.nl



WIE EN WAAR


W: www.pollennieuws.nl
E: info@pollennieuws.nl
T: +31 (0)6 3008 8681

© 2024 Pollennieuws
Dreesstraat 12,
5491 CH Sint-Oedenrode

© Content 2024 World of Warmth, Dreesstraat 12 5491 CH Sint-Oedenrode. - info@pollennieuws.nl - www.pollennieuws.nl