Witte Els - Alnus incana

Februari - Maart
..
Stacks Image 140
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Witte Els
Alnus incana
0:59 min
24 meter
Januari - Maart
loofbossen, waterrand
geelgroen
katjes
boom
rechtopstaand

BESCHRIJVING

De Witte els, Alnus incana (L.) Moench, hoort tot de Berkenfamilie of Betulaceae. Soms wordt de boom ook wel Grauwe els genoemd. De tot 24 m hoge boom wordt vaak aangeplant als straatboom. Ook de bastaard van Witte en Zwarte els, Alnus x pubescens, is als straatboom in zwang. De gladde stam is licht van kleur van geelachtig naar het bruingrijze toe. Deze boom is goed herkenbaar zonder blad door de overjarige elzenproppen, die meer dan een jaar aan de boom blijven hangen.

De bladeren hebben een rand die dubbel gezaagd is. Ze zijn wat langwerpig en eirond en eindigen vaak in een punt; dit in tegenstelling tot de bladeren van de Zwarte els, die aan de top vaak zijn ingedeukt. Ze zijn van onderen blauwgroen en hebben in jonge toestand van onderen een korte beharing, die later verdwijnt.

De bloei is in tweede helft van de winter, vaak al iets eerder dan de Zwarte els. Soms zelfs al in de laatste week van december. De hangende mannelijk bloeiende katjes kunnen wel 12 cm lang worden. Ze geven veel pollen dat verzameld wordt door vroeg vliegende bijen, maar vooral ook aan de lucht wordt afgegeven. De kleine vrouwelijke katjes zijn meestal zittend en alleen het bovenste heeft een korte steel. Bij rijpheid zie je de rode stempels naar buiten steken en de uitgroeiende proppen zijn wat grotere en langwerpiger dan van de Zwarte els. Jonge twijgen en knoppen zijn wat viltig behaard, maar niet kleverig.

Witte els vind je in loofbossen op lichte, vochtige, kalkhoudende en humusarme bodem en wordt vaak als pionier aangeplant op droge voedselarme zandgrond en in heggen.

MM_110411

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op het plantenpaspoort van  Flora van Nederland en  Wilde planten

Bijgewerkt 29-03-2016

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders