Timotee - Phleum pratense

Juli - Augustus
..
Stacks Image 809
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Timotee
Phleum pratense
1:22 min
40-150 cm
Juni-Augustus
grasland, hooiland
geel, groen
grasbloem
gras
rechtopstaand

BESCHRIJVING

Timoteegras is een echte zomerbloeier en hoort tot de Grassenfamilie. De bloeitijd loopt van juni tot augustus. De donker- tot grijsgroene bloeiwijze is een opvallende samengetrokken aarvormige pluim, die daardoor enige overeenkomst heeft met de bloeiwijze van de Grote vossenstaart. De aarpluim of schijnaar van Timoteegras kan van 5 tot 25 cm groot worden en voelt grof en hard aan. Dit komt door de stijve recht afstaande wimperharen die op de buitenkant op de middennerf van de kelkkafjes te vinden zijn. De twee kelkkafjes eindigen in een stekelpunt, waardoor een enkel bloemetje op een U lijkt. Je kunt dat goed zien als je de aarpluim openbuigt. De aarpluim eindigt bijna loodrecht onderaan aan de stengel en je kunt als het ware om de hele bloeiwijze een rechthoek aanbrengen. De vele aartjes zijn éénbloemig.

De paarse helmknoppen worden op lange helmdraden tot ver buiten de bloeiwijze gestoken, zodat de helmhokken kunnen openen en de vele pollen afgeven aan de lucht. Als windbestuiver, zoals vrijwel alle grassen met zeer sterk allergeen pollen, veroorzaakt Timotee tijdens de bloei van juni tot augustus bij veel mensen hooikoortsachtige klachten.

Timoteegras is een fors overblijvend gras tot 150 cm hoog, dat veel in ons land is aan te treffen. Je vindt het in vochtige tot droge gras- en hooilanden en in de randen van struikgewas. De bodem is vaak zeer voedselrijk.

Er is een tweede ondersoort die niet groter wordt dan 50 cm: Klein timoteegras – Phleum pratense subsp. serotinum, dat een bloeiwijze heeft die tot slechts 6 cm groot wordt. Het beste onderscheid tussen de twee ondersoorten is de vorm van het tongetje van de niet-bloeiende spruiten: het tongetje van Klein timoteegras is asymmetrisch met één driehoekige tand, terwijl dat van Timoteegras  een stomp ongedeeld tongetje of twee kleine tandjes aan de uiteinden van het tongetje heeft.

MM_110507

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en Wilde planten.

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders