Taxus - Taxus baccata

Maart - Mei
..
Stacks Image 239
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Taxus
Taxus baccata L.
1:04 min
3-18 meter
Maart-Mei
Loofbos en aangeplant in tuinen, parken en hagen
geel
kegel
struik of boom
rechtopstaand

BESCHRIJVING

Taxus, Taxus baccata L., is een soort uit de Taxusfamilie (Taxaceae). De Nederlandse namen voor de Taxus zijn IJf of Venijnboom. Het zijn vrij traag groeiende bomen of struiken die zeer lang kunnen leven. Ze kunnen tot 700 jaar oud worden.

 

De hoogte kan variëren van 1 tot 18 m en de boomstammen, eigenlijk een hoofdstam met vergroeide zijstammen, kunnen een doorsnede tot maar liefst 4 m bereiken. Ze hebben een roodachtige schors en lijnvormige, vlakke, donkergroene, glanzende bladeren van 1-4 cm bij 2-3 mm. Ze eindigen in een stekelpuntje. Ze staan in spiralen op de takken en twijgen ingeplant, maar draaien zich zo dat het lijkt of ze in een plat vlak staan.

Taxus is een tweehuizige soort, dat wil zeggen dan de bloeiwijzen die eicellen in de zaadknop produceren aan andere bomen of struiken zitten dan de kegeltjes waar pollen, met de mannelijke geslachtscel, worden geproduceerd. Deze kegeltjes vallen direct op: ze ontwikkelen vanaf de zomer van het jaar eerder in de oksels van naalden aan de nieuwste twijgen. Ze vallen in de winter al op door hun gele kleur en als de kegeltjes, die eigenlijk alleen maar bestaan uit meeldraden, rijp zijn, kunnen hele wolken zeer weinig allergeen stuifmeel of pollen uit de boom of struik vrijkomen. Via de lucht moet pollen de zaadknop bereiken die op een andere boom zit.

De zaadknop zit eindelings aan met schubben bedekte zijspruitjes van een korte bebladerde bladokselspruit. Deze zijspruitjes lijken erg veel op een spruit waaruit een twijgje met naalden ontstaat en zijn daarom moeilijk te herkennen. Met een loep moet je naar de opening zoeken in de top van zo'n vrouwelijk kegeltje. Uiteindelijk bevat het één enkel zaad, gedeeltelijk omringd door een gewijzigde kegelschaal die zich tot een zachte, heldere eerst lichtgroen en later rode besachtige structuur ontwikkelt. Dit is een zaadmantel: deze is 8-15 mm lang en breed en open. Ze is zo'n zes tot negen maanden na bestuiving pas rijp en wordt dan (inclusief het omsloten zaad) gegeten door lijsters en andere vogels, die de harde zaden onbeschadigd via hun uitwerpselen verspreiden.

Op de rode schijnbes na zijn alle onderdelen van de Taxus giftig; vandaar de naam Venijnboom. Met name paarden zijn erg gevoelig voor het gif en houders en fokkers van paarden zullen er dan ook altijd op letten dat er geen Venijnbomen in de buurt staan en deze zelfs verwijderen. Geiten en herten kunnen wel tegen deze stoffen uit de IJf.

Van nature komt de IJf langs rivieren en beken voor en in Nederland zijn natuurlijke standplaatsen te vinden in de Achterhoek en Limburg. In België vind je de IJf in het Maasdal. Maar hij wordt veel aangeplant, bijvoorbeeld in hagen, tuinen of parken. Als altijd groen blijver doet hij het daar goed. uit de IJf wordt taxol gewonnen en deze stof wordt in de geneeskunde gebruikt om de groei van kankercellen te remmen.

MM_120114

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en op Wilde planten.

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders