Straatgras - Poa annua

April - November
..
Stacks Image 2907
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Straatgras
Poa annua L.

3-25 cm
hele jaar
ruderaal,
groen
grasbloem
gras
liggend tot rechtopstaand

BESCHRIJVING

Straatgras (Poa annua L.) is een eenjarige, soms tweejarig en in een enkel geval overblijvend beemdgras (Poa) dat meestal erg klein blijft en bij weelderige, onbelemmerde groei tot zo'n 40 cm hoog kan worden. Zodra het zaad gekiemd is groeit de plant zeer snel en begint al direct te bloeien. Vastgesteld is dat een generatie zijn hele ontwikkeling van zaad tot zaad in twee weken kan voltooien. 

Het lijnvormige blad van Straatgras eindigt net als bij alle beemdgrassen in een punt die van opzij gezien op de punt van een boot lijkt. De zogenaamde skispoor, twee lichte lijnen links en rechts van de middennerf, op het blad ontbreekt. De hele plant lijkt wat platgedrukt en de stengel buigt zich van de grond met een boog omhoog.

De bloeiwijze is een pluim en de onderste takken van de bloeiwijze met daaraan de aartjes staan alleen of in groepjes van twee. Deze takken zijn vaak naar één kant gericht zijn. Daardoor is de pluim van boven gezien plat. De takken van de pluim staan meestal horizontaal of wijzen naar beneden. Het aartje is 4,5 mm lang. Het onderste kelkkafje is eennervig, 2,2 mm lang en het bovenste drienervig en 2,8 mm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is 3,4 mm lang en op de rug- en zijnerven behaard. Het bovenste kroonkafje (palea) is 2,8 mm lang en heeft twee nerven die allebei vrij lang gewimperd zijn over hun hele lengte. De helmknoppen zijn 0,8-1 mm lang.

Straatgras bloeit het hele jaar door en groeit vrijwel overal, zelfs op stenige plaatsen en asfalt. Het is een van onze meest algemene plantensoorten en wordt vaak als onkruid bestreden.

MM_111120

Meer informatie vindt u op Flora van Nederland en Wilde Planten

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders