Linde - Tilia

Juni - Juli
..
Stacks Image 1061
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Linde
Tilia x vulgaris Hayne
1:37 min
15-30 meter
Juni-Juli
loofbos, aangeplant
geel
regelmatig
boom
rechtopstaand

BESCHRIJVING

De Linde, Tilia, hoort tot de Kaasjeskruidfamilie. Van nature komen er twee soorten in ons land voor. De Zomerlinde en de Winterlinde. Het meeste komt echter de Hollandse linde, Tilia x vulgaris Hayne, voor. Het is een kruising van beide wilde soorten.

Kenmerken van de linde: Het handnervig blad is rond en loopt spits toe. De rand is gezaagd. De nerven hebben zijnerven van de tweede orde en deze weer zijnerven van de derde orde. De laatste vormen een zeer kenmerkend ladderpatroon. De twee bladhelften zijn ongelijk van vorm, wat resulteert in een scheve bladvoet. Aan de onderzijde zie je verder in de nerfoksels toefjes van haren. Bij de zomerlinde zijn ze wit van kleur en bij de twee andere soorten roodbruin tot rossig.

De bloeiwijze komt te voorschijn uit bladokselknoppen en bestaat uit een aantal hangende gele bloemetjes. Het aantal varieert van 3-5 bij de Zomerlinde; 3-12 bij de Winterlinde en 3-7 bij de Hollandse linde. Ze verspreiden een sterke zoet-weeïge geur waar veel insecten op afkomen. Deze dragen zorg voor de verspreiding van het pollen. Maar ook wordt pollen afgegeven aan de lucht, zodat er windbestuiving kan plaatsvinden. Dat pollen is zeer weinig allergeen, maar er zijn mensen die zeer gevoelig kunnen zijn voor bloeiende Lindes. Of dat door pollen of de geur veroorzaakt wordt is nog een vraag. Bij de uitgroei van de vruchtbeginsels tot vruchten vormt zich een vruchtblad. Na rijping dwarrelen de vruchten samen met het vruchtblad naar beneden.

Je vindt op de linde veel beestjes. Met name bladluizen voeden zich met het zoete sap uit de bladeren van de linde. Vaak worden deze bladluizen door mieren gemolken. Maar veel sap valt ook in druppeltjes naar beneden. Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluizen en eten deze op.

3000 jaar geleden, na de laatste IJstijd zijn de linden weer teruggekeerd als onderdeel van de natuurlijke bossen in ons land. Resten van deze lindebossen zijn tot het midden van de 11 eeuw aangetroffen in midden Limburg waar twee oude dorpen hun naam danken aan de linde: Linne en Limbricht. Sinds de middeleeuwen worden linden vooral veel aangeplant in lanen en parken of als solitaire boom. Bekend is de linde op het marktplein, waar vaak ook recht gesproken werd. Zo’n oude solitaire linde staat in Sambeek, hij is meer dan 500 jaar oud en mogelijk de oudste nog bestaande boom in Nederland. Lindehout is zacht en gemakkelijk te bewerken. Veel prachtige, oude beelden zijn uit lindehout gesneden en ook nu nog wordt lindehout veel gebruikt door beeldsnijders.

MM_101201

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders