Haagbeuk - Carpinus betulus

April - Mei

..
Stacks Image 510
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Haagbeuk
Cárpinus bétulus L.
0:56 min
15-25 meter
April-Mei
loofbos, struikgewas
groen, bruin
katjes
boom
rechtopstaand

BESCHRIJVING

 

De Haagbeuk, Cárpinus bétulus L., is een 15-25 m hoge boom uit de Berkenfamilie (Betulaceae), die soms ook wel als struik te vinden is en uitstekend bestand is tegen snoeien en dan ook bijvoorbeeld veel wordt aangeplant als tuinhaag.

Het is eenhuizige soort, wat betekent dat de mannelijke en de vrouwelijke bloemen op één en dezelfde boom voorkomen. De plant bloeit in april en mei. Het stuifmeel of pollen wordt door de wind verspreid. De mannelijke bloemen hebben de vorm van katjes. Ze zijn te vinden in de oksels van uitlopende bladeren aan de twijg die een jaar eerder gevormd is. De vrouwelijke bloemen komen uit knoppen aan de top van die twijgen te voorschijn. Ze hebben kersenrode stempels waarmee ze pollen uit de lucht invangen.

De vruchten, afgeplatte in de lengte gegroefde noten van nog geen cm, hebben een drie-slippig omhulsel en de middelste slip is veel langer dan de zijslippen. Het omhulsel bedekt de noot aan slechts een zijde. Ze blijven nog lang aan de boom hangen, soms zelfs lang nog nadat het blad al in de herfst is afgevallen.

De bladeren van de Haagbeuk lijken in de verte wat op die van de Beuk. Ze zijn elliptisch van vorm met een spitse punt en veernervig, ongeveer tweemaal zo lang als breed, maar de nerven lopen door tot in de bladrand die gezaagd is. Wat ook opvalt is de ietwat scheve bladvoet: de ene helft van het blad loopt iets verder door dan de andere helft van het blad.

De stam van de Haagbeuk heeft net als de Beuk aanvankelijk een gladde schors, maar in de loop van de tijd als de boom ouder en dikker wordt, zie je vaak dat de stam grote verticale verlopende bundels krijgt. Het lijken wel de spieren van een body-builder.

Het hout is hard en taai en bijzonder splijtvast. Het wordt gebruikt voor hakblokken, heien en stampers in een oliemolen, gereedschap en als imitatie-ebben voor piano's. Vroeger werd het veel gebruikt om wielen van te maken voor rijtuigen en karren. Een van de oude namen voor de Haagbeuk "wielboom" duidt daar op. Andere oude namen zijn steenbeuk of jukbeuk.

De boom is in Nederland aan de noordwest grens van zijn areaal, het gebied waar hij voorkomt. In de noordelijke provincies vind je de boom niet in natuurlijke vegetaties, maar wel hier en daar als straatboom in de stedelijke omgeving, bijvoorbeeld in Meppel, aangeplant. Aangezien het een windbestuiver is, kan het weinig tot licht allergene pollen allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor Haagbeukenpollen.

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en Wilde planten.

MM_111228

Bijgewerkt 02-04-2016

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders