Grote Vossenstaart - Alopecurus pratensis

April - Juni
..
Stacks Image 492
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Grote vossenstaart
Alopecurus pratensis L.
1:04 min
100-120 cm
April - Juni, herfst
grasland, bermen, dijken
groen, wit, bruin
aar
gras
rechtopstaand

BESCHRIJVING

Grote vossenstaart, Alopecurus pratensis L. is de eerste, in de vroege lente tegelijk met Fluitenkruid, opvallend bloeiende soort uit de grassenfamilie (Poaceae). Hij valt op door de rechtopstaande, soms aan de voet geknikte bloeistengels. De bloeiwijze is een dichte, door de beharing zacht aanvoelende, elliptische aar, die boven de andere vegetatie uitsteekt. De aar lijkt sterk op een kleine vossenstaart en daar dankt de soort dan ook zijn Nederlandse naam aan. De aar wordt nogal eens verward met die van Timoteegras, maar bij goed toezien zie je dat die aar stijver is, minder zacht en rechthoekig in omtrek. Bovendien bloeit Timoteegras veel later, namelijk pas in de zomermaand juni.

Grote vossenstaart heeft korte uitlopers en komt algemeen voor op rijke, vochtige, iets kalkrijke grond in graslanden, uiterwaarden, dijken, bermen en lichte loofbossen. De plant verdraagt tijdelijke overstromingen goed. De hoogte varieert van 30 cm tot maximaal circa 1,2 m. Het is in het vegetatieve stadium door de hoge voederwaarde een erg voedzaam gras, maar door het vroege doorschieten en in bloei komen niet geschikt als weidegras. Toch werd in het verleden zaad geoogst van de Grote vossenstaart voor de inzaai van weiland, vanwege de in het voorjaar vroege ontwikkeling en geschiktheid voor het vee.

Aan de bloeiende scheut is een aantal kenmerken te zien. Zo vind je op de overgang van bladschede naar bladschijf een kort maar stevig tongetje. De bladschijf is slechts zwak geribd en de ribben staan niet dicht tegen elkaar aan. Dat is een duidelijk onderscheid ten opzichte van de andere vossenstaarten, die ook allemaal veel minder fors zijn.

De plant bloeit van april tot juni en vaak voor een tweede keer in augustus tot oktober. De ver naar buiten stekende meeldraden met helmknoppen vallen op door hun kleur. In het begin van de mannelijke bloei is de kleur van de helmknoppen roomwit, bij rijping verkleuren ze naar paars en als het pollen uit de open helmknoppen door de wind is meegenomen, worden ze bruin. In het vrouwelijk stadium van de bloeiwijze zie je de grijswitte draadvormige stempels, die het pollen uit de lucht kunnen uitzeven. Grote vossenstaart bloeit in april massaal en door het  zeer sterk allergeen pollen is het een van de meest berucht hooikoortsveroorzakende planten in Noordwest Europa. Het begin van de bloei van Grote vossenstaart, soms al eind maart, betekent derhalve het begin van de hooikoortsperikelen voor mensen met een allergie voor graspollen.

Oude namen van Grote vossenstaart zijn: beemdvossestaart, weide (beemd) vossestaart.

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en Wilde planten.

MM_111228

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders