Glanshaver - Arrhenatherum elatius

Mei - September
..
Stacks Image 1220
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Glanshaver
Arrhenatherum elatius (L.) J.&C.Presl
0:47 min
10-30 cm
Mei-September
grasland, hooiland, dijken en bermen
groen, geel, roodbruin, paars
grasbloem
gras
rechtopstaand

BESCHRIJVING

Glanshaver, Arrhenatherum elatius (L.) J.&C.Presl,  is een zeer algemene soort uit de Grassenfamilie. De soort komt veel voor langs wegen en dijken en in hooiland, vooral op kleigrond. Het is een forse in losse pollen groeiende grassoort met een hoogte tot maximaal 1,5 m en wortels die tot een meter diep kunnen reiken.

De stengels zijn glad en glanzend en de onderste delen, de stengelbasis, de wortels en de voet van de onderste bladscheden, hebben een opvallende oranjeachtige kleur. De soort onderscheidt zich van een soort als zachte haver (Helictotrichon pubescens) door de in de knop om de stengel gerolde, geribde bladeren. Bladschede en bladschijf van de onderste bladeren kunnen behaard zijn, maar bovenin de plant zijn ze onbehaard. Op de overgang van bladschede naar bladschijf staat een 1 tot 3 mm lang afgerond tot afgeknot tongetje.

De plant verdraagt maaien tot 2 a 3 maal per jaar goed, maar beweiden slecht. Het is dan ook bij uitstek een hooilandsoort. Overal in Europa werden vroeger vanaf het begin van de 19e eeuw hooilanden met Glanshaverzaad afkomstig uit Frankrijk ingezaaid. Vandaar dat Glanshaver ook wel benoemd werd als Frans raaigras. Deze naam is terecht in onbruik geraakt, omdat het gras volstrekt niet lijkt op Raaigrassen met hun dicht aarvormige bloeiwijzen.

In verse toestand laat de smakelijkheid te wensen over door de aanwezigheid van bitterstoffen. Maar als gedroogd hooi heeft dit gras een hoge voedingswaarde voor het vee.

De bloeiwijze is een open pluim met erg veel glanzende aartjes met in elk aartje minstens twee en soms drie  bloemen. Voor grasbloemen zijn de bloemen van Glanshaver erg groot en daardoor is de bouw van grasbloemen goed te bestuderen, ook zonder hulpmiddel als een loep. Een van de twee bloemen is alleen mannelijk en heeft dan drie helmdraden met duidelijke van geel tot roodbruin tot paars gekleurde grote helmhokken. Het buitenste kroonkafje van deze bloem is voorzien van een lange kafnaald. De andere bloem heeft naast de helmdraden ook een bovenstandig vruchtbeginsel met een veervormig stempel, waarmee de pollen uit de lucht gezeefd kunnen worden. Aan het buitenste kroonkafje van deze tweeslachtige bloem ontspringt een heel korte kafnaald, die nauwelijks buiten de kelk en kroonkafjes uitsteekt.

Door de toenemende bemesting heeft Glanshaver zich ook weten uit te breiden naar de zandgrondgebieden. Maar in Drenthe en Zuidoost Friesland is ze nog niet sterk verbreid. Door Glanshaver beheerste graslanden zijn rijk aan allerlei soorten kruiden.

Als windbestuiver brengt Glanshaver erg veel zeer sterk allergeen pollen in de lucht. Gedurende de bloeitijd van Glanshaver vanaf midden mei tot in september levert deze grassoort dan ook een belangrijke bijdrage aan de totale pollendruk door grassen.

MM_111227

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en Wilde planten.

 
 
 
Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders