Gestreepte witbol - Holcus lanatus

Mei - Augustus
..
Stacks Image 893
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Gestreepte witbol
Holcus lanatus L.
0:37 min
30-90 cm
April-September
grasland, struweel, loofbos
strokleurig
pluim, grasbloem
gras
rechtopstaand

BESCHRIJVING

Gestreepte witbol, Holcus lanatus L., uit de Grassenfamilie (Poaceae), groeit in pollen en kan een dichte zode vormen in de matig voedselrijke graslanden waarin dit gras voorkomt. Gestreepte witbol bloeit van mei tot september in dichte pluimen, die zacht aanvoelen door de fijne beharing.

De plant wordt 30-90 cm hoog. Zowel de stengel, de bladscheden als de bladeren zijn dicht behaard; bovendien staan aan de bladranden lange haren. De stengels zijn rechtopstaand of geknikt opstijgend. Gestreepte witbol vormt geen wortelstokken dit in tegenstelling tot Gladde witbol (Holcus mollis).

Bladschijf en -schede zijn grijsgroen van kleur. Elk blad heeft een lengte van maximaal 20 cm en heeft een fijne punt. Het tongetje, de ligula, is tot 4 mm lang en heeft een vlakke top.

De aartjes zijn tot zes mm lang en bestaan uit twee bloemen. De tweede bloem is alleen mannelijk en heeft aan het lemma (kafje) een haakvormig, naar achteren gekromde kafnaald. Deze kafnaald steekt niet buiten de kelkkafjes uit. De kleur van de bloeiwijze varieert van wit tot groen, roze of purper. De samengestelde pluim is aanvankelijk lancetvormig, wordt tijdens de bloei meer piramidaal en trekt na de bloei weer samen. De vrucht is een graanvrucht.

Gestreepte witbol komt voor in bermen langs wegen, in grasland, in vochtige duinvalleien, in bos, op onbebouwde, ruderale terreinen en dijken.

MM_111214

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en Wilde planten

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders