Canadapopulier - Populus x canadensis

Maart - April
..
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
Canadapopulier
Populus x canadensis
1:25
30 m
april
aangeplant
rood, paars
katjes
boom
grijsbruin, gegroefd

BESCHRIJVING

De Canadapopulier, Pópulus x canadénsis Moench, hoort tot de Wilgenfamilie. De Canadapopulier, of Canadas of Canadese populier, is een kruising tussen Populus nigra en Populus deltoides. Kruisingen van hybriden van Populus × canadensis met Populus nigra en die van P. nigra met ondersoorten van Populus deltoides worden ook tot de Canadese populier gerekend.

De boom kan tot 30 m hoog worden, heeft een hoge rechte stam en vormt een brede, losse kroon. Op jongere leeftijd is de kroon piramidaal. De bast is glad en dofgrijs tot grijsgroen en bij het ouder worden wordt de schors gegroefd en grijsbruin. De rechte stammen van populieren buigen onder invloed van de wind niet of nauwelijks door en ze breken niet snel. Dat maakt hen tot populaire bomen voor houtwinning  of voor aanplant in de kustgebieden.

De bladeren van de Canadapopulier zijn driehoekig en vaak vind je op de overgang van bladschijf naar bladsteel een of twee klieren.

Canadapopulier is tweehuizig, er zijn aparte bomen met mannelijke resp. vrouwelijke bloeiende katjes. De bloeitijd is in april. De bloeiwijzen zijn hangende katjes die meestal voor het uitlopen van het blad verschijnen.

De gereduceerde bloemetjes in de mannelijke katjes hebben veel roodpaarse meeldraden en een ingesneden schutblad. Ze vallen spoedig af na het loslaten van het pollen of stuifmeel, dat door de wind wordt verspreid. Het zijn echte windbestuivers.

De vrouwelijke katjes hebben bloemen met gele stempels en blijven na de bestuiving tot in mei en juni hangen. Dan springt de doosvrucht open en komen de zaden vrij. Het zaad is omgeven door donzig pluis en voert ver op de wind mee. Sommige bomen produceren zoveel pluis dat het lijkt of het sneeuwt. We spreken wel van "zomersneeuw".

Niet het pluis van de "zomersneeuw", maar pollen veroorzaken allergische reacties bij mensen. Het pluis komt niet in aanraking met de slijmvliezen van de mens. Het is gemakkelijk te mijden. Pollen daarentegen komt wel in aanraking met de slijmvliezen van de mens en kan bij gevoelige mensen allergische reacties veroorzaken, hoewel de literatuur vermeld dat het pollen van populieren niet of nauwelijks allergeen is.

Canadapopulieren zijn meestal aangeplant, als solitaire bomen of in plantages voor de houtwinning, maar ze kunnen zich ook spontaan vanuit zaad vestigen. Een enkele keer vind je ze dan ook verwilderd in meer natuurlijke loofbossen.

Voor meer aanvullende informatie verwijzen we graag naar www.floravannederland.nl

MM_111205

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders