Berk - Betula

April - Mei
..
Stacks Image 322
Indicatie bloeiperiodes. Bron: Pollenkalender.tv
Nederlandse naam:
Wetenschappelijke naam:
Duur van de opname:
Plantgrootte:
Bloeiperiode:
Vegetatietype:
Bloemkleur:
Bloemvorm:
Plantvorm:
Stengel:
De Berk
Betula
1:11 min
3-30 meter
April - Mei
Loofbos,tuinen
geelgroen
katjes
boom
wit

BESCHRIJVING

Berken zijn bomen die tot het geslacht Betula horen. De bomen van dit geslacht komen verspreid voor over het noordelijk halfrond: ze zijn uiterst winterhard. Ze zijn de enige boomsoorten die van nature voorkomen op Groenland en IJsland. Berken zijn pioniersplanten.

Kenmerkend voor berken is het in horizontale banden afbladderen van de bast op de stam. De nieuwe bast is soms wit, maar kan afhankelijk van de soort ook rood of zoals bij de meeste soorten bruin zijn. De twee soorten die in Nederland en Belgie voorkomen hebben steeds een witte bast. Het zijn de Ruwe berk (Betula pendula) en de Zachte berk (Betula pubescens).

De mannelijke bloeiwijze van berken heeft gele, hangende rupsvormige katjes, die uitgroeien tot een lengte van 10 cm. Ze zijn reeds voor de winter aanwezig en zichtbaar aan de toppen van de twijgen. Hun kleur is dan donker roodbruin. Als de pollen uit de mannelijke bloemetjes aan de lucht zijn afgegeven, vallen de katjes in hun geheel af van de boom. De rechtop staande vrouwelijke bloeiwijzen komen tegelijk met de blaadjes uit de knoppen te voorschijn iets onder de toppen van de twijgen. Naarmate de vrouwelijke katjes na bevruchting rijpen, gaan ze hangen. Een aantal blijft tot na de winter aan de boom hangen. De vrucht is een klein dubbelgevleugeld nootje. De licht verhoute vruchtschubben vallen ook af.

Berken hebben voor en bij het uitkomen van het blad een zeer sterke sapstroming en kunnen daarom alleen in de herfst en winter gesnoeid worden.

Voor een uitgebreide beschrijving kijk ook op Flora van Nederland en  Wilde planten

110405/MM

Bijgewerkt 02-04-2016

 

 

 

 

Voor alle archiefbeelden klikt u hier!
..
..
..
Onze partners
vgz_new-47x35 Thermo-mini fvn-mini HV-mini
Deze site is mede mogelijk gemaakt door Specialist in webhosting en domeinregistratie
..
..
..
Externe adverteerders